Jee vihdoin rokotussuojat kunnossa! (Tai ainakin vaikutusajan jälkeen..) Emppu kävi tänään hakemassa vahvisterokotuksensa. Tällä kertaa eläinlääkäri uskalsi pistää jo niskaan, Emppu oli kyllä edelleen hyvin arka ja yritti jopa purra kun pelkäsi stetoskooppia. Emäntä oli itse töissä joten eläinlääkärillä oli hyvää esimerkkiä näyttämässä Omppu ja Anna. Eläinlääkäri on onneksi tosi mukava ja kärsivällinen, hän antoi pari informaatiolehtistä käsitellen koirien pelkotiloja. Mainitsi hieman Annalle että voi kun siskoasi kun sai tämänluonteisen koiran ensimmäiseksi koiraksi.. :D.. No onhan siinä haastetta tosiaan, mutta eiköhän me kärsivällisyydellä tulla ihan säädyllisiksi :D, Emppu on kuitenkin kehittynyt huomattavasti ystävällisyydessä vieraita ihmisiä kohtaan - enää ei tarvita kuukautta kavereiksi tulemiseen, joskus ihmiset saavat myös hieman rapsuttaa heti ensimmäisellä kohtaamisella.

Eläinlääkäriasema sijaitsee kävelymatkan päässä kotoa, joten ajattelin että voisimme käydä joskus kipaisemassa siellä Empun kanssa ihan totutuksen vuoksi. Pöydällä oloa on myös hieman harjoiteltu kotona, tarvittaisiin tosin vieras ihminen hieman käsittelytottumiseen. Pihan lapset ovat olleet hyviä käsittelytotuttajia, ne ovat pari kertaa jopa onnistuneet silittämään Emppua sillä aikaa kun minä tungen namia suuhun :D.

Kauhulla odotan tosin ensimmäistä trimmausta, täytyy satsata mukavaan ja kärsivälliseen trimmaajaan... Kampaaminen sujuu ihan hyvin, kampaan Empun läpikotaisin ainakin pari kertaa viikossa. Aluksi kampailin ilman makupaloja mutta siitä tuli sellaista painiottelua että otin palkinnot mukaan rauhallisuutta vahvistamaan. Nyt sujuu kampailukin aika hyvin, eikä pienestä karvankiskomisesta saa hampaita :).

Eläinlääkäriltä saama pelkotiloja koskeva esite oli mielenkiintoinen. Se kertoi oppimisen peruspilareista ja ongelmakäyttäytymistä koskevasta siedätysmenettelystä, mitkä ovat mielenkiintoisia sinänsä mutta jo osaltaan kertausta ennalta opittuun. Mielenkiintoinen osa oli kuitenkin feromonit. Ne ovat eläimiltä erittyviä yhdisteitä, jotka välittävät tietoa suoraan tunteita käsittelevään keskukseen ja eroten täten tavallisista hajuista. Feromonit ovat lajikohtaisia ja niitä voi erittyä esimerkiksi tassujen, nisien välistä tai esimerkiksi korvista. Synteettiset feromonit matkivat koiran emon nisän erittämiä rauhoittavia hormoneja, ja voivat täten vaikuttaa koiran tunnetilaan rauhoittavasti. Feromoneja voidaan käyttää ongelmatilanteissa. Ne tuskin tuovat mitään ihmeratkaisua kaikkiin koiraongelmiin, mutta on hyvä jos olotilaa voidaan pystyä rauhoittamaan esimerkiksi jos koira jätetään yksin. Ajattelin kokeilla feromoneja Empulla yksinolon yhteydessä.  

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />