Tänään oli jännä päivä eläinkoulutuksen suhteen, olin nimittäin kuuntelemassa Tuire Kaimion (niin mun idoli!! :)) norsunkoulutusluentoa. Tuikku on ollut Nepalissa yhdessä Helena Telkänrannan ja Minna Tallbergin kanssa WWF:n projektissa, jossa kartoitetaan inhimillisempiä tapoja kouluttaa norsuja. Nepalin perinteinen koulutustapa on pitkään jatkunutta perimätietoa, ja sitä on käytetty alunperin villinä pyydystetyille aikuisille norsuille. Koulutusprojektin tähtäimenä oli tarjota eläinystävällisempi vaihtoehto tälle perinteiselle tavalle. Projekti jatkuu jälleen ensi talvena, ja toivottavasti pilottiprojekti osoittaa lopulta tehokkuutensa - se nähdään siitä miten uudella koulutustavalla koulutetut norsut tulevat pärjäämään töissään verrattuina perinteisesti koulutettuihin.
Tuikku & tiimi kertoivat todella kunnioittavasti Nepalin kansasta, mikä oli todella kiehtovaa kuulla. On ihailtavaa, että kouluttaja tuomitsemisen sijasta oppii ymmärtämään ihmisten toimintatapoja, mikä on todella rakentavaa.
366403.jpg

Norsujen koulutus perustuu vahvasti operanttiin ehdollistamiseen. Koulutuspalkintona käytettiin kosketuksen lopettamista sekä namipalaa yht aikaisesti.
Näin norsujen koulutuksessa monta yhteyttä hevosten koulutukseen. Olin joskus Tuikun hevosenkoulutuskurssilla. Riemu oli suuremmoinen kun sain hevosen opetettua siirtymään pelkästään pitämällä sormea sen kyljessä ja ottamalla sen (täsmälleen oikeaan aikaan) pois kun hevonen otti askeleen oikeaan suuntaan. Se oli ihmeellinen ahaa elämys - eläinten koulutuksessa saa olla uskomattoman tarkka, sillä hyvin pienet asiat vaikuttavat. Eikä ainoastaan koulutuskentillä, vaan joka päivä ja koko ajan.

Fantastista.. Huomenna menen kuuntelemaan kandiseminaaria kamelinkasvatuksesta Afrikassa, eksoottinen viikko luvassa.

Empun koulutus:
Emppu odotti tänään 20 s istualtaan ruokaansa. Eilinen 50s odotus makuultaan epäonnistui ekalla kerralla, mutta onnistui tokalla. Huomenna eka yritys koko minuutilla :)
Noudon opetus on aikalisällä. Emäntä miettii keinoja etenemiseen.. Näyttää siltä että olen köpsän naksusormeni kanssa vahvistellut kapulan ottoa sen irrottamishetkellä.