Nyt se on tehty, naksutinkoulutusviikonloppu Punkalaitumella on ohi. Kyllä oli kivaa mutta paljon kysymyksiä jäi vielä käteen, toivottavasti uudelle leirille tulee pian mahdollisuus kun asioita on päässyt taas hieman harjaamaan.

Leiri koostui luennoista ja harjoituksista. Leirillä tuli esille paljon aiemmin opitun kertausta sekä sen vahvistusta mutta myöskin aivan uutta tietoa.

Käytännön harjoituksissa otimme perusehdollistamisen, luopumisen, kosketuskepin ja alustan. Jokaista asiaa "kuivaharjoiteltiin" ennen kuin mentiin itse asiaan, sillä välineiden käyttö ja oman kehon hallinta koulutuksen aikana on tärkeää. Kun koira ehdollistetaan naksuttimelle, keho/käsi/peukalo/mikään tai mitään ei saa liikkua tai tapahtua joka voisi ennakoida naksuttimen ääntä. Koira nimittäin ehdollistuu helposti tapahtumalle joka edeltää naksuttimen ääntä, esimerkiksi visuaalista signaalia (kuten peukalon liikettä naksuläpälle). Tämän takia ehdollistumisessa on tärkeää laittaa naksukäsi piiloon koiran ulottuvilta. Ehdollistumisen voi tarkistaa niin että naksautetaan kun koira on menossa itsestä poispäin. Mikäli ehdollistuminen on tapahtunut koira kääntyy välittömästi äänen kuultuaan hakemaan namin.

Luopumisharjoituksessa koiraa palkitaan kun se ei tunge nyrkissä olevalle namille "väkivalloin". Nami annetaan kun koira "luopuu aikeistaan", eli yksinkertaisesti ei koske nyrkkiin. Tämän luopumisen ei tarvitse aluksi kestää sekunnin murto-osaakaan, riittää että koiran kuono ei sattumalta hipaise nyrkkiä. Pikkuhiljaa koira oppii pitämään "näppinsä erossa nyrkissä" ja odottaa namia kiltisti, välillä jopa peruuttaa.Tämän harjoituksen tarkoituksena on opettaa koiraa keskittymään siihen mitä se tekee sen sijaan että se keskittyisi ruokaan, sillä tekemisestä saadaan ruokapalkinto. Toki tämä luopuminen yleistyttyään voi haitata houkuttelua namin avulla mikäli sitä ollaan käyttämässä koulutuksessa, mutta houkutteluun voidaan opettaa opettaa esim. köyhän miehen kosketuskeppi josta kerroin joskus aiemmin.

Kosketuskeppiharjoituksessa käytetään kohteena keppiä jonka päässä on pallo. Palloa koskettamalla koira saa namin. Kosketuskeppiä voidaan käyttää apuna monissa muissa liikkeissä, se saa myös koiran keskittymään johon muuhun konkreettiseen asiaan saadakseen ruokaa.

Alustaharjoitus oli myöskin kohteen hyväksikäyttöä. Koiran oli astuttava tassulla alustaan saadakseen palkinto. Alustaa voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi Tokon ruudun opettamiseen taikka muussa tassujen liikettä/paikkaa hallitsevassa harjoituksessa.

Naksutinkoulutusviikonlopun viesti oli selvä. Kouluttajat olivat kouluttamassa itseään ja koirat toimivat opettajina. Mikäli jokin asia ei toimi, etsitään syytä omasta käyttäytymisestä. Koira näyttää sen mikä toimii ja mikä ei. Koiralle opetetaan uusi temppu mahdollisimman yksinkertaisesti: Samasta paikasta, samalla kriteerillä, samanlaisessa asennossa. Tämän jälkeen asia "yleistetään" toisilla paikoilla / kriteereillä / asennoilla / ympäristöillä. Mikäli koira ei tee opetettua asiaa jossakin ympäristössä, ei se ole uppiniskainen, vaan se ei ole yleistänyt käskyä koskemaan myös kyseistä ympäristöä. Yhtenä esimerkkinä siitä on että Emppu ei esimerkiksi ymmärrä sanan "istu" merkitystä jos minulla on ruokakuppi kädessä. Tässä tilanteessa ruokakuppi on liian suuri häiriötekijä ja ympäristön muutos. Mikäli haluan korjata tämän asian, on minun treenattava istu sanaa monta kertaa peräkkäin perusperiaatteiden mukaan, ja otettava mukaan sitten ruokakuppi pikkuhiljaa, koko ajan koiran käyttäytymistä tarkkaillen. Voi myös olla että Emppu ei ymmärrä sanaa "istu" vaan katsookin jotain tekemääni elettä jonka teen tuon sanan ilmaisemisen yhteydessä tai sitä ennen. Eläimet ovat niin tarkkoja että sitä on hankala välillä uskoa. On helpompaa haukkua niitä tyhmiksi kuin myöntää se ettei itse ymmärrä :D.