Taas tuli opittua paaaaljon etenkin, sheippaamisesta, ärsykekontrollista ja vihjeen liittämisestä.

Sheippauksesta opeteltiin noutoa, missä ollaan jääty jumiin. Samaan kohtaan jäätiin myös harjoituksissa - Emppu nosti kapulaa hieman mutta päästi siitä hyvin nopeasti irti koska olen vahvistanut välillä vahingossa irtipäästöä. Neuvoksi sain turhauttamisen, eli en vahvista jokaista nostoa vaan yritän erottaa korkeammat nostot ja vahvistaa vaan niitä. Kun heikommat nostot jää vahvistamatta, tapahtuu toiminnan vahvistumista. Päästiinkin hieman pidemmälle.

Jos toiminnolle halutaan antaa vihje (esim istu) sekä äänimerkkinä että käsimerkkinä, kannattaa äänimerkki liittää vihjeeksi  ENNEN käsimerkkiä. Koirat ovat hyvin herkkiä eleille ja liikahduksille, joten äänimerkin liittäminen voi olla myöhemmin hankalampaa. Ihminen voi myös tehdä jonkin pienen liikkeen joka onkin vihjeenä sanan tilalla. Siksi on tärkeää että vihje liitetään niin että se on ainut merkki ilman liikkeitä koiralle toiminnan tekemisen kannattavuudesta.

Ärsykekontrolli tarkoittaa sitä, että koira toimii vain kun käskysana annetaan. Ärsykekontrollitreeni aloitetaan kohtuullisen alkuvaiheessa, kun toiminta ei ole vielä kovin vahva. ( Toiminto tapahtuu parissa eri ympäristössä ja onnistuminen on n. 80%:sta) Vahvan toiminnon liittäminen ärsykekontrolliin on nimittäin huomattavasti hankalampaa. Ärsykekontrollitreenissä harjoittelin istumisen laittamista pelkän äänikäskyn alle(, vaikka istuminen onkin aika vahva toiminto.). Aluksi annoin vihjeen istu, naksautin ja palkitsin jokaisesta istumisesta. Annoin palkkion sekä suuhun (primäärinen vahviste istumisesta) että kuppiin (jotta koira joutuisi nousemaan ja voisin pyytää istumista uudelleen.) Tämän jälkeen en palkannut Empun itse tarjoamista istumisista. Emppu jäi aluksi istumaan pitkäksi aikaa, jolloin vaihdoin paikkaa. Loppuen lopuksi Emppu odotti seisaaltaan käskyä ennen kuin istui.

Mielenkiintoinen ja hauska viikonloppu! Nyt täytyy taas yrittää olla innostumatta liikaa naksuttelun suhteen, emännän kandi ois saatava pian kondikseen.. ;)